Информацията, че България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и

...
Информацията, че България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и
Коментари Харесай

МС: България не е давала съгласие да приеме 6000 сирийци и афганистанци, за да влезе в Шенген

Информацията, че България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в договорка по нови условия на Австрия за повдигане на ветото за Шенген е подправена вест. Това оповестиха от Министерския съвет в своята страница във Фейсбук.

Както стана ясно към този момент, с цел да бъде вдигнато ветото за България и Румъния за въздушните и морски граници, страните са се съгласили с 5 условия. Двете страни са поели ангажимент за мултифилтърни контроли на границата сред Румъния и Унгария, както и България и Румъния. Ще има и засилен граничен надзор с Турция и Сърбия, както и бързо приемане на хората, търсещи леговище в Румъния или България. Освен това - австрийски и европейски контролни чиновници ще работят на летищата, само че ще има и непредвидени инспекции на австрийските летища. Като последна точка е записан задължението за разискване на действието на Шенген през 2024 година Въпреки това, у нас не престават разногласията дали страната ни ще одобри назад хиляди мигранти.

" Успехът на България с присъединението към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, пристигна в среда на огромна дезинформация от страни, които желаят да отклонят страната ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас ", се споделя още в обявата. От Министерски съвет прецизираха, че няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще записва като страна членка на Шенген. " Страната ни ще продължи, както и до момента, да ползва Регламента Дъблин, подписан преди повече от 10 години ", се разяснява в известието.

Позицията на Министерския съвет идва като отговор на изказванията, че с цел да вдигне ветото си Виена, страната ни се е съгласила да приемем хиляди бежанци от Австрия. " За предходната година броят на молбите от Австрия към България е бил към 150, тъй че информацията за хиляди мигранти, които ще влязат в България, е погрешна ", заяви Искрен Митев от Политическа партия.

Опозицията обаче не е съгласна. " В Австрия има проблем с емигрантите и те ни слагат условия, които не се изискват за присъединението. България от дълго време дава отговор. Престъпление е това, на което се е съгласило държавното управление, тъй като в този момент ще забележим дали ще приемем 6 или 8 хиляди. А те споделят, че няма такова изискване. Лъжат. Казват " ще съблюдаваме Дъблинското съглашение ", а съгласно него би трябвало да ни върнат всички, които са били регистрирани тук. Грешно е да се споделя, че са ни приели. Шенген не е това. Шенгеснкото пространство е свободно придвижване на хора и капитали. Тръгнете си с колата за някоя страна в Шенген и вижте дали ще ви пуснат през границата. Вероятно би трябвало да си качите тира на аероплан ", посочи Тошко Йорданов.

Министерски съвет представи и резултатите от спазването на регламента през 2023 г. според данните на Държавната организация за бежанците. Заявените входящи прехвърляния от Австрия към България са 193, като действително осъществените от тях са 113. Общо 55 от осъществените прехвърляния от Австрия към България са трансферирани посредством проведени 11 чартърни полета. Разпределението на трансферираните лица през 2023 година по националности е както следва: Сирия (69), Афганистан (24), Мароко (17), без поданство (1), Иран (1), Турция (1).

" С общи старания на страната, на президента в това число, можем за няколко месеца да създадем по този начин, че българите да употребяват и сухопътната граница като шенгенска. Зависи единствено от нас. Парите, които ще се провиснал за границата, да се оползотворят. Това, че към този момент ще употребяваме шенгенската система, е доста значимо за националната сигурност, против тероризма ", счита Бойко Борисов.

" Борбата с дезинформацията ще бъде значима задача на държавното управление тази година. Добрата вест е, че по пътя към цялостната интеграция на България в Европа обстоятелствата обезоръжават подправените вести и пропагандата ", споделят още от Министерски съвет.



 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР